https://www.kirjaiskursgard.com/file/2014/10/saaristo-1.jpg

Tervetuloa leirikouluun

TERVETULOA Kirjaisten Kurssikeskukseen leireilemään!

Ohjelmat

Keskuksen kautta on mahdollista tilata erillisiä ohjelmapalveluita. Ohjelmat jotka on tilattu kauttamme, käydään tarkoin läpi vielä erikseen opettajien kanssa. Kauttamme pystyy tilaamaan esim. seuraavanlaisia ohjelmia:

 • melonta
 • tehtäväradat
 • ratsastus
 • tutustuminen koira-valjakko ajoon sekä arktisiin vetokoiriin

Oikeat varusteet, osaava ohjaus ja ryhmän käyttäytyminen annettujen ohjeiden mukaisesti ovat paras tae turvallisuudesta. Joidenkin lajien luonteeseen

saattaa myös kuulua, että vaatteet voivat likaantua ja kulua. Emme vastaa mahdollisista vaatteiden likaantumisesta tai rikkoontumisesta aiheutuneista kustannuksista.

Odotuksemme opettajalta/huoltajalta

Odotamme, että opettaja on ohjauksissa oppilasryhmän mukana varmistamassa ohjauksen sujuvuuden sekä myös oppilaiden ja ohjaajan työrauhan. Ohjaustunti alkaa vasta kun opettaja/huoltaja on paikalla.

Joissakin ohjelmissa oppilaat/ohjaajat saattavat tarvita opettajan apua. Oppilaiden turvallisuuden varmistaminen on toiminnassamme keskeistä, vaikka opettajalla onkin aina jakamaton vastuu oppilaista ja heidän turvallisuudestaan.

Tulo keskukseen

Keskukselle saavutaan ennakkoon sovittuna aikana yhdessä opettajan/huoltajan  johdolla. Saavuttuanne toivomme opettajan tai huoltajan tulevan suoraan päärakennuksen vastaanottoon, josta saatte tarkemmat ohjeet majoittumisesta, tulo ruokailusta sekä mahdollisista muista asioista.

Kengät tulee jättää järjestykseen ulko-eteiseen niin, että kulku käytävällä on kuitenkin mahdollista. Ulkovaatteet voi jättää joko naulakkoon tai ottaa mukaan omaan huoneeseen. Huonejako tapahtuu opettajan/ohjaajan johdolla.

Majoittuminen

Majoittuminen tapahtuu keskuksen yläkerrassa, jossa huone koot vaihtelevat 2-6hengen huoneisiin. Huoneissa on kerrossängyt sekä liinavaatteet(lakana+pussilakana+tyynyliina+pyyhe)valmiina sängyn päällä , jos ei varausta tehdessä ole muuta sovittu.

Varustus

Yleinen varustus huoneissa on kerrossänky, kirjoituspöytä, tuoli, vaatekaappi sekä vesipiste. Suihku(2kpl) sekä wc-tilat(2kpl) löytyvät käytävältä. Yhdessä huoneessa oma wc-sekä suihku. Käytävällä myös jääkaappi, mikro kahvin-sekä vedekeitin.

Huone säännöt

Huoneiden oviin sekä seinille ei saa teipata/liimata mitään ilman erillistä lupaa. Huonekaluja ei tule siirtää huoneista toiseen ellei siitä ole sovittu. Ikkunat avataan vain tuuletusta varten ja kaikenlainen turha avaaminen on kielletty. Jos ikkunoita avataan, tulee ne myös sulkea kunnolla.  Jokaisessa huoneessa on oma vesipiste. Jonojen syntymisen vähentämiseksi käytävillä oleviin wc-tiloihin voi huoneissa suorittaa tietyt toimenpiteet kuten hammaspesun.  Roskat tulee laittaa huoneissa oleviin roska-astioihin. Palautettavat muovipullot tulee kuitenkin jättää pöydälle tai tuoda alakerran keittiöön. Roska-astian täytyttyä pyydetään sen tyhjennystä henkilökunnalta. Valot sammutetaan aina huoneesta kun siellä ei olla. Lämmönsäätö pattereiden avulla vain henkilökunnan toimesta. Ovien lukitseminen on kielletty.

Majoitustilojen luovutus

Lähtöpäivänä oppilaiden on siistittävä mökit/huoneet ennen

opettajan (ja henkilökunnan mahdollista) tarkastusta. Majoitustilojen luovutus tulee tehdä ennen aamuohjelmien alkua kuitenkin viimeistään kello 10.00 mennessä.

Ruokailut

Leirikoulun perushintaan kuuluu seuraavat ruokailut: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala.

Ruokalassamme on itsepalvelu noutopöydästä. Biojätteen määrän vähentämiseksi toivomme, että ruokailussa otetaan ruokaa vain sen verran kun jaksaa syödä. Tarvittaessa ruokaa voi hakea lisää.

Ruokailun jälkeen astiat palautetaan niille tarkoitetulle paikalle(ruokakärry). Ruokaa ei saa viedä pois ruokalasta eikä myöskään astioita.

Mikäli majoitustiloissa halutaan herkutella, on siisteydestä huolehdittava. Vastaanotosta voi ostaa pientä purtavaa suolaisen ja makean nälkään.

Mahdollisista ruoka-aineallergioista on ilmoitettava keskukseen viimeistään kaksi viikkoa ennen leirikoulun alkua. Pyrimme aina valmistamaan vähintään vähälaktoosista ruokaa. Toivomme myös oppilaiden nauttivan ruokahetkistä rauhallisesti ja metelöimättä.

Keskuksesta voi tilata seuraavia maksullisia iltapaloja:

* tikkupullataikina + mehu 1,50€/hlö

* nuotiolettutaikina + mehu + hillo 1,50€/hlö

* makkara + mehu 1,50€/hlö

* sämpyläiltapala 2,50€/hlö

(sis. sämpylöitä, juustoa, tomaattia, kurkkua + juoma)

Iltapalatilaukset on tehtävä viimeistään viikkoa ennen leirikoulun alkua.

Ympäristövastuullisuus

Kirjais Kursgård panostaa ympäristövastuullisiin toimintatapoihin ja pyrkii pienentämään ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta. Toivomme että autatte meitä työssämme ympäristön hyväksi. Ympäristön suojeleminen ja kunnioittaminen on meille kunnia-asia saaristossa ja haluamme myös jatkossa nähdä hyvinvoivan luonnon ympärillämme. Tätä varten luokassa on hyvä keskustella vastuullisesta käyttäytymisestä.

Jätelajittelu

Keskuksen majoitus- ja harrastetiloissa on jäteastiat sekä ohjeet jätteiden lajittelusta. Henkilökunta opastaa tarvittaessa lisää.

Jos ryhmällä on omia eväitä ja majoitustilassa ei ole biojäteastiaa, biojätteet toimitetaan alueella olevaan kierrätyspisteeseen. Kierrätyspisteestä löytyvät lisäksi astiat sekajätteille. Pahvilaatikot, pullot, tölkit ja lasipurkit voi jättää majoitustilaan tai viedä ne omaan kierrätyspisteeseen, joka löytyy kylän keskuudesta.

Energian- ja vedenkulutus

Keskuksen sisätilojen tavoitelämpötila on +21 astetta (paitsi kesäisin), joka on todettu ihmisen terveyden ja viihtyvyyden kannalta parhaaksi lämpötilaksi. Energian säästön ja erityisesti majoitusmukavuuden kannalta on tärkeää, että ulko-ovia ei pidetä auki turhaan, ja ikkunat pidetään suljettuina.

Myös turhien valojen ja sähkölaitteiden sammuttaminen säästää sähköä. Vedenkulutuksen osalta olemme asettaneet tavoitteeksi vähentää sitä omalla toiminnallamme.

Vapaa-aika sekä harrastevälineet

Leirikoululaiset voivat vapaa-aikana käyttää tiloja ja välineitä maksutta.

Kirjaisten saaren kalastusmahdollisuudet ovat hyvät: keskuksella on mato-onkia maksutta oppilaiden käytössä eikä omien virveleiden käyttöönkään tarvita erillistä kalastuslupaa. Matoja saa kaivaa henkilökunnan opastamalta paikalta.

Uiminen on mahdollista kylänrannassa tai erillisessä uimapaikassa sillan vierestä. Henkilökunta voi antaa lisä opastusta. Uiminen on aina viime kädessä opettajan/ohjaajan vastuulla eikä rantaan saisi koskaan lähteä yksin ilman valvontaa.

Keskuksella on kaksi soutuvenettä, jotka ovat leiriläisten käytössä ohjaajan vastuulla. Moottoreita voi vuokrata erikseen jos niille on tarve. Pelastusliivejä on saatavilla keskukselta. Kysy henkilökunnalta.

Keskuksen pihapiirissä on frisbeegolf koreja sekä lentopalloverkko. Palloja sekä frisbeekiekkoja saa henkilökunnalta. Välineet tulee aina palauttaa takaisin sovittuun paikkaan!

Luontopolkureitit kulkevat keskuksen läheisyydestä. Pyydä kartta/lisää tietoa reitistöstä henkilökunnalta.

Kylän rannasta löytyy hiekkapohjainen lentopallokenttä, joka on kaikkien yleisessä käytössä.

Kirjaisten kylällä kävelymatkan päässä kurssikeskuksesta on kyläkauppa, kirjasto sekä ravintola. Niiden aukioloajat löytyvät mm.huonekansioista.

Internetin käyttö

Keskuksen päärakennuksessa toimii asiakkaiden vapaassa käytössä oleva langaton tietoliikenneverkko. Verkon salasanat löytyvät huonekansiosta.

 Sauna

Leirikoulupakettiin kuuluu yksi saunavuoro, kun leiri kestää vähintään 3vrk. Käytössänne on pihasauna + takkatupa. Lisä saunavuoron hinta on 60€/kerta. Saunavuoron pituus on noin 1 tunti, jos asiasta ei ole erikseen muuta sovittu.

Pyyhkeet mukaan huoneista. Sauna vuorojen välillä ei tehdä välisiivouksia, joten ryhmän tulee huolehtia siitä, että tilat jäävät seuraavaa käyttäjää varten siistiin kuntoon.

Leiridisco

Useimmilla leirikouluviikoilla järjestetään leiridisko. Keskus voi tarvittaessa järjestää discoon naposteltavaa kuten esim. dippivihanneksia, sipsejä, karkkeja, mehua ym. erillis maksusta. Tilaukset on tehtävä viimeistään viikko ennen. Omaa musiikkia voi soittaa keskuksen stereoilla. Myös  videotykki on leirikoulujen käytössä. Oppilaiden valvonnasta leiridiskon aikana vastaavat opettajat sekä huoltajat.

Vakuutus ja ensiapu

Oppilaat ovat leirikoulussa koulutyössä, joten vakuutusasiat menevät ensisijaisesti koulun vakuutuksen kautta. Yleensä vakuutus kattaa myös leirikoulumatkat. Lääkärinhoitoa tmv. vaativat sairastapaukset ohjataan terveyskeskukseen joko Nauvon kirkonkylään tai Paraisille. Terveyskeskuksen aukiolojen ulkopuolella hoidosta vastaa päivystys Turussa. Ensiapua pikku haavereihin (laastarit) löytyy päärakennuksen vastaanotosta. Suosittelemme, että opettaja ottaa mukaan koulun ensiapuvälineet (mm. idealisiteet, särkylääkkeet).

Vahingot

Mikäli oppilaille sattuu leirikoulun aikana vahinkoja tahattomia tai tahallisia , joiden seurauksena keskuksen omaisuutta särkyy tai vahingoittuu, niistä on ilmoitettava henkilökunnalle välittömästi. Asioiden selvittäminen nopeasti on kaikkien etu. Tahallisista vahingonteoista peritään tekijältä korvaus aiheutetusta vahingosta.

Puhelin ja posti

Lähin postilaatikko löytyy noin 600m päässä kylältä(postilaatikoiden vierestä). Kyläkaupasta voi ostaa postikortteja ja merkkejä. Omaa matkapuhelinta voi käyttää vapaa-aikana opettajan/huoltajan luvalla. Ohjatun aktiviteetin aikana kännykkää ei kuitenkaan pidetä mukana. Poikkeuksena esimerkiksi maastossa liikkuminen. Kirjais Kursgård ei vastaa ohjelman aikana rikkoutuneesta puhelimesta.

Leirikouluvarusteet

Luokassa on hyvä keskustella leirikoulusta ja tehdä yhteinen varusteluettelo, minkä mukaanoppilaat osaavat varustautua leirikouluun. Mukaan on syytä varata ohjelman mukainen varustus huomioiden sekä sisä- että ulkoliikuntaan sopivat vaatteet ja jalkineet. Vaatekertojen lisäksi on huomioitava myös henkilökohtaiset varusteet (lääkkeet ym.). KELA- kortti on syytä ottaa mukaan mahdollisten terveyskeskus käyntien varalle. Kalastusvälineistä, matkapuhelimista jne. on hyvä tehdä luokassa yhteinen sopimus.

Käytännön vinkkejä

Leirikouluun on hyvä valmistautua sopimalla yhteisistä leirikoulusäännöistä, jotka oppilaat ja myös vanhemmat allekirjoittaen hyväksyvät. Myös luokan yhteiset leirikoulutavoitteet ohjaavat ryhmän ja yksilön toimintaa oikeaan suuntaan.Seuraavat asiat tulisi ainakin käydä yhdessä läpi:

 • Hiljaisuus alueella ja turha ulkona liikkuminen on kielletty klo 22.00-7.00 välisenä aikana.
 • Uimaan ja vesille mennään vain opettajan luvalla ja valvonnassa
 • Noudata ohjelma-aikataulua (kokoontuminen aina 5 min. ENNEN ohjelman alkua)
 • Tahallisesti aiheutetusta vahingosta peritään korvaus
 • Sisä- sekä ulkotilat pidetään siisteinä ja käytetyt välineet palautetaan niille tarkoitetuille paikoille siististi.
 • Omista tavaroista huolehtiminen
 • Toisten huomioiminen niin ohjauksessa kuin vapaa-ajallakin (oma vastuu sosiaalisessa ympäristössä)
 • Ohjaajalla on tarvittaessa oikeus evätä häiriö käyttäytyvän oppilaan osallistuminen ohjelmaan
 • Makeisten syönti ja kännykän käyttö on mahdollista vapaa-aikana, mutta ei ohjaus-tilanteessa
 • Päihteiden (alkoholi, tupakka ja nuuska) käyttö on koululaisilta ja opiskelijoilta alueella kielletty

Leirikoulusta on hyvä tehdä kirjalliset, sitovat sopimukset kodin ja koulun välillä.

Kun luokan leirikouluohjelma on valmiina, hyväksytä se vielä oppilaan kotona. Tällöin huoltajalla on vielä mahdollisuus ilmoittaa, saako lapsi osallistua ohjelmiin vai kieltääkö hän osallistumisen jonkun ohjelman osalta.

Tervetuloa viihtymään leirille Kirjaisten Kurssikeskukseen!